فهرست مطالب

پیشنهاد قیمت پیمانکار

چکیده: تنحوه ارائه پیشنهاد قیمت از سوی پیمانکاران یکی از مراحل کلیدی در فرآیند مناقصات عمرانی است که مطابق بخشنامه 100/76574 سازمان برنامه و بودجه انجام می‌شود. این دستورالعمل چارچوب تنظیم و ارائه قیمت پیشنهادی را برای فهرست‌های بهای پایه و غیرپایه مشخص کرده و رعایت آن در مناقصه، ترک مناقصه و انتخاب پیمانکار الزامی است.

نحوه ارایه پیشنهاد قیمت از سوی پیمانکاران

سازمان برنامه بودجه طی بخشنامه 100/76574 دستورالعملی جهت نحوه ارایه پیشنهاد قیمت از سوی پیمانکاران، به تفکیک فهرست های پایه و غیر پایه تهیه نموده ،که این دستور العمل جهت ارجاع کار در قالب مناقصه، ترک مناقصه و تعیین پیمانکار منتخب در زمان واگذاری نافذ است وباید رعایت گردد.

شرکت های پیمانکاری جهت شرکت در مناقصه اقدام به خریداسناد مناقصه نموده که از طریق فرخوان اعلام می شود از طرف دستگاه مناقصه گذار، بسته به نوع مناقصه یک مرحله یا دومرحله ای بودن، شر کت ها می بایست اسنادی از مشخصات شرکت، اسناد ثبتی، گواهی های صلاحیت و… ارائه نماید در بخش دوم می بایست پیشنهاد قیمت خود را در قالب بخشنامه 100/76574 ارائه نمایند.

پیمانکاران با توجه به سابقه و تجربه کاری خوداقدام به جمع آوری اطلاعات ( فنی، منطقه ای، هزینه مصالح و نیروی انسانی و …) پروژه کرده و با در نظر گرفتن هزینه های بیمه،مالیات، هزینه های بالاسری و سود پیمانکاری قیمت پیشنهادی خود را تهیه می نماید و سپس قیمت برآوردی را در قالب بخشنامه 100/76574 قرار میدهند و پیشنهاد قیمت خود را ارئه می کنند.

مبنای قانونی ارائه پیشنهاد قیمت

سازمان برنامه و بودجه کشور طی بخشنامه شماره 100/76574 دستورالعمل نحوه ارائه پیشنهاد قیمت پیمانکاران را تدوین نموده است. این دستورالعمل:

  • برای ارجاع کار از طریق مناقصه یا ترک مناقصه نافذ است.
  • در تعیین پیمانکار منتخب در زمان واگذاری پروژه ملاک عمل قرار می‌گیرد.
  • برای فهرست‌های بهای پایه و غیرپایه کاربرد دارد.

مراحل شرکت پیمانکاران در مناقصه

پیمانکاران برای شرکت در مناقصه مراحل زیر را طی می‌کنند:

1. خرید اسناد مناقصه از طریق فراخوان دستگاه اجرایی

2.ارائه مدارک حقوقی و فنی شامل:

  • اسناد ثبتی شرکت
  • گواهی صلاحیت پیمانکاری
  • سوابق و توان فنی

3.ارائه پیشنهاد قیمت در پاکت مربوطه، مطابق بخشنامه 100/76574

در مناقصات یک‌مرحله‌ای یا دو‌مرحله‌ای، نحوه ارائه اسناد و پیشنهاد قیمت تابع شرایط مندرج در اسناد مناقصه است.

فرآیند تهیه قیمت پیشنهادی توسط پیمانکار

پیمانکاران با توجه به سابقه، تجربه و توان اجرایی خود اقدام به تهیه قیمت پیشنهادی می‌نمایند. این فرآیند شامل:

  • جمع‌آوری اطلاعات فنی پروژه

  • بررسی شرایط منطقه‌ای

  • برآورد هزینه مصالح، نیروی انسانی و ماشین‌آلات

  • لحاظ هزینه‌های بیمه، مالیات، بالاسری و سود پیمانکاری

در نهایت، قیمت نهایی در قالب جداول بخشنامه 100/76574 تنظیم و ارائه می‌شود.

در دستور العمل نحوه ارائه پیشنهاد قیمت سه جدول ((الف))،((ب))،((پ)) تعریف شده که تعدادی از ستونها می بایست توسط پیمانکار پرشود و پیشنهاد قیمت ارائه شده در قالب جداول تعریف شده تنظیم می گردد.

جدول الف: مبلغ و ضرایب پیشنهادی جزء فصلی

  • ستون‌های 1 تا 4 توسط دستگاه اجرایی تکمیل می‌شود.
  • ستون‌های 5 و 6 توسط پیمانکار پر می‌گردد.
عنوان فصل:

در ستون عنوان فصل هربخش از فهرست که مجموعه ای از ردیف ها با ماهیت مشابه در آن دسته بندی شده است وارد می گردد به عنوان مثال کلیه آیتم های پایه و غیر پایه که مربوط به فصل دو عملیات خاکی با دست  فهرست بهاء ابنیه می باشد در ستون عنوان فصل قید می گردد.

برآورد فصل(اقلام پايه و غير پايه):

 در ستون برآورد فصل مقدار هر ردیف دربهاء واحد آن ضرب نموده، اعم از ردیف های پایه و غیر پایه(ستاره دار) سپس مجموع ریالی ردیف های هر فصل را در ستون برآورد فصل مربوطه قید می گردد.

برآورد فصل پس از اعمال تمامي ضرايب:

در این ستون، برآورد فصل پس از اعمال کلیه ضرایب قانونی درج می‌گردد.

ضرایب قابل اعمال

ضرایب اعدادی هستند که برای جبران شرایط خاص پروژه به برآورد اعمال می‌شوند، از جمله:

  • ضریب بالاسری
  • ضریب منطقه
  • ضریب ارتفاع یا طبقات

تمامی ضرایب به‌صورت متوالی در یکدیگر ضرب شده و حاصل با چهار رقم اعشار در محاسبات لحاظ می‌شود.

مبلغ پيشنهادي پيمانكار :

مبلغ پیشنهادی پیمانکار شامل موارد ذیل می باشد که هر یک در ستون و بخش مربوطه درج می شود:

  • برآورد فصل
  • کلیه ضرایب
  • هزینه‌های بالاسری
  • سود پیمانکاری
ضريب پيشنهادي جزء : 

ضریب پیشنهادی جزء از تقسیم مبلغ پیشنهادی پیمانکار هر فصل بر مبلغ برآورد شده همان فصل به‌دست می‌آید. پس از مشخص شدن برنده مناقصه و تنظیم قرارداد این ضریب معیار تنظیم صورت وضعیت ها، تغییر مقادیر و پرداخت ها به پیمانکار خواهد بود.

جدول ب: مبلغ پیشنهادی تجهیز و برچیدن کارگاه

  • ضریب پیشنهادی جزء مربوط به مبلغ برآورد تجهیز وبرچیدن کارگاه نیز از تقسیم مبلغ پیشنهادی پیمانکار به مبلغ بر آورد شده که توسط دستگاه اجرایی تهیه شده حاصل می شود.

ستونهای 1 و2 توسط دستگاه اجرایی و 3 و 4 توسط پیمانکار پر می شود .

اطلاعات مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه در این جدول درج شده و سپس به جدول (پ) منتقل می‌شود.

جدول (پ): جمع بندی نهایی مبلغ پیشنهادی

  • ردیف های 1 الی 4 از جداول( الف) به جدول پ منتقل می گردد.
  • اطلاعات جدول ب (مربوط به تجهیز و برچیدن کارگاه) به جدول پ منتقل می گردد.

ضریب پیشنهادی کل از تقسیم مبالغ ستون (4) جدول پ به جمع نظیر در ستون (3)  بدست می آید.

نکات مهم

– برای محاسبه ضرایب قابل اعمال به مبلغ هر فصل ها، تمامی ضرائب منظور شده در برآورد،بطور متوالی در یکدیگر ضرب شده و حاصل با چهار رقم بعد از ممیز در محاسبات وارد می شود.

– اگر پروژه دارای چند رشته فهرست مختلف باشد می بایست جدول الف جداگانه برای هر رشته تهیه گردد.

– مبلغ پیشنهادی پیمانکار می بایست با مجموع ستون 4 جدول پ برابر باشد در غیر اینصورت قیمت پیشنهاد شده مخدوش از مناقصه حذف می گردد.

– سقف ناشی از افزایش و یا کاهش مقادیر ردیف هایی که ضریب پیشنهادی جزء فصل بیشتر از ضریب پیشنهادی کل باشد( با رعایت محدودیت های مندرج در ماده 29 شرایط عمومی پیمان)حداکثر تا 25 درصد مبلغ فصل مذکور مجاز است، برای افزایش مقادیر این ردیف ها بیش از سقف یاد شده ضریب پیشنهادی کل ملاک است.

ضریب جزء برای قیمت های جدید برای فصل هایی که در برآورد منضم به پیمان قید شده در نظر گرفته می شود و در صورتی که فصل قیمت جدیدی در براورد منضم به پیمان نباشد ضریب پیشنهاد کلی برای ضریب جزءی قیمت جدید در نظر گرفته می شود.

 

پرسش‌های متداول

1. مبنای قانونی ارائه پیشنهاد قیمت پیمانکاران چیست؟

مبنای قانونی، بخشنامه شماره 100/76574 سازمان برنامه و بودجه است که نحوه ارائه پیشنهاد قیمت برای فهرست‌های بهای پایه و غیرپایه را مشخص می‌کند.

2. این دستورالعمل در چه مواردی کاربرد دارد؟

این دستورالعمل در:

  • مناقصه‌های یک‌مرحله‌ای و دو‌مرحله‌ای
  • ترک مناقصه
  • انتخاب پیمانکار در زمان واگذاری
    لازم‌الاجرا است.
3. پیمانکار برای شرکت در مناقصه چه مدارکی ارائه می‌دهد؟

پیمانکار باید:

  • اسناد ثبتی شرکت
  • گواهی صلاحیت و رتبه‌بندی
  • سوابق فنی و اجرایی
  • و پیشنهاد قیمت مطابق بخشنامه 100/76574
    را ارائه کند.
4. قیمت پیشنهادی پیمانکار چگونه تهیه می‌شود؟

قیمت پیشنهادی بر اساس:

  • بررسی فنی پروژه
  • شرایط منطقه‌ای
  • هزینه مصالح، نیروی انسانی و ماشین‌آلات
  • هزینه بیمه، مالیات، بالاسری و سود پیمانکاری
    تهیه و سپس در قالب جداول بخشنامه تنظیم می‌شود.
5. جداول اصلی ارائه پیشنهاد قیمت کدام‌اند؟

سه جدول اصلی وجود دارد:

  • جدول (الف): فصول فهرست بها
  • جدول (ب): تجهیز و برچیدن کارگاه
  • جدول (پ): جمع‌بندی نهایی پیشنهاد قیمت
6. کدام ستون‌ها توسط دستگاه اجرایی و کدام توسط پیمانکار تکمیل می‌شود؟
  • در جدول (الف):
    • ستون‌های 1 تا 4 ← دستگاه اجرایی
    • ستون‌های 5 و 6 ← پیمانکار
  • در جدول (پ):
    • ستون‌های 1 و 2 ← دستگاه اجرایی
    • ستون‌های 3 و 4 ← پیمانکار
7. ضریب پیشنهادی جزء چیست؟

ضریب پیشنهادی جزء از تقسیم مبلغ پیشنهادی پیمانکار هر فصل به مبلغ برآورد شده همان فصل توسط دستگاه اجرایی به‌دست می‌آید.

8. ضریب پیشنهادی جزء در چه مواردی کاربرد دارد؟
  • صورت‌وضعیت‌های موقت و قطعی
  • افزایش و کاهش مقادیر کار
  • محاسبه تجهیز و برچیدن کارگاه
9. ضریب پیشنهادی کل چگونه محاسبه می‌شود؟

ضریب پیشنهادی کل از تقسیم مجموع ستون 4 جدول (پ) به مجموع ستون 3 همان جدول محاسبه می‌گردد.

10. اگر مبلغ پیشنهادی با جدول (پ) تطابق نداشته باشد چه می‌شود؟

در صورت عدم تطابق مبلغ پیشنهادی با جمع ستون 4 جدول (پ)، پیشنهاد قیمت مخدوش تلقی شده و پیمانکار از مناقصه حذف می‌شود.

11. سقف افزایش مقادیر برای ردیف‌هایی با ضریب جزء بیشتر از ضریب کل چقدر است؟

مطابق ماده ۲۹ شرایط عمومی پیمان، حداکثر تا ۲۵٪ مبلغ فصل مربوطه مجاز است؛ مازاد آن با ضریب پیشنهادی کل محاسبه می‌شود.

12. در قیمت‌های جدید چه ضریبی اعمال می‌شود؟
  • اگر فصل مربوطه در برآورد منضم به پیمان وجود داشته باشد → ضریب پیشنهادی جزء همان فصل
  • در غیر این صورت → ضریب پیشنهادی کل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: مجاز به کپی محتوا نمی باشید